© Vincent-Croce

Kastelen in Münsterland – Mijn top 5

Het zien van een kasteel roept bij mij altijd een soort magisch gevoel op. Bij sommigen lijkt de tijd stil te hebben gestaan en waan je je tijdens een bezoek eventjes in een ander tijdperk. De Duitse regio Münsterland, grenzend aan het oosten van Twente en de Achterhoek, kenmerkt zich als een echte kastelenregio waar nog veel van deze onontdekte pareltjes te vinden zijn. Ik stelde een lijst op met mijn 5 favorieten.

1. Schloss Lembeck

Als je over de A31 richting Oberhausen rijdt, kun je de aankonding van Schloss Lembeck al aflezen van een typisch Duits Sehenswürdigkeit bord; Een statische afbeelding van een symmetrisch kasteel omringd door water. Wasserschloss Lembeck ligt centraal in het aaneengeschakelde natuurgebied ‘Hohe Mark’; een bosrijke en heuvelachtige omgeving in het zuidelijke deel van Münsterland.

De naam ‘Lembeck’ is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Duitse ‘Lehm-bach’, wat aanduidt dat de burcht zich in een moerasgebied begaf. In de 12e eeuw duikt de naam ‘Adolf von Lembeck’ voor het eerst op in de geschiedenisboeken als belangrijke man binnen het bisdom Münster. In 1670 werd door de toenmalige bewoner Dietrich Conrad Adolf van Westerhold-Hackfurt de hand gelegd aan een grondige renovatie waardoor de waterburcht zijn typische symmetrische uiterlijk te danken heeft. Vandaag de dag is het kasteel in het bezit van Graaf Ferdinand Graf von Merveldt en zijn vrouw Catharine en dient het kasteel naast woonadres van de graaf tevens als museum en trouwlocatie.
Kasteel-münserland-schloss-lembeck-©Vincent.jpgKasteel-münserland-schloss-lembeck-©Vincent.jpg

2. Schloss Raesfeld

Een mooie bestemming voor een afwisselend dagje uit vind je in het stadje Raesfeld, gelegen in het zuiden van Münsterland. Naast het prachtige kasteel met zijn iconische toren is er namelijk ook een historische en bosrijke kasteeltuin waar je met een beetje geluk vrij rondlopende damherten en edelherten kunt spotten. De Heren van Raesfeld waren in het begin van de 12e eeuw de allereerste bezitters van het kasteel, dat pas halverwege de 17e eeuw zijn typische renaissance uiterlijk kreeg. Ruim een eeuw later werd het kasteel nog maar onregelmatig bewoond en raakte het langzaam in verval. Na de tweede wereldoorlog werd het kasteel gerenoveerd en dient het tegenwoordig onder meer als restaurant en vergaderlocatie. Een leuk feitje: Met zijn 52,5 meter is de toren van Schloss Raesfeld de hoogste van alle kastelen in Nordrhein Westfalen.
Kasteel-Münsterland-Schloss-Raesfeld.jpgKasteel-Münsterland-Schloss-Raesfeld.jpg

3. Burg Gemen

Burg Gemen is een indrukwekkende verschijning en heeft bovendien een bewogen geschiedenis. De waterburcht is ongeveer 900 jaar oud en van oudsher eigendom van de Heren van Gemen. Deze Heren waren voortdurend in conflict met het toenmalige Bisprinsdom van Münster die het toendertijd voor het zeggen hadden. Om hun keizerlijke directheid te behouden, veranderden de kasteelbezitters herhaaldelijk met succes van allianties. Het kasteel wisselde verschillende keren van eigenaar tot op 24 mei 1822 de baron Johann Ignatz Franz von Landsberg-Velen het kocht. Tegenwoordig is het kasteel nog steeds in het bezit van de familie Von Landsberg- Velen en verhuurd aan het bisdom van Münster dat het kasteel gebruikt als huisvesting voor jeugdonderwijs.
kasteel-münsterland-burg-gemen-©Vincent.jpgkasteel-münsterland-burg-gemen-©Vincent.jpg

4. Burg Steinfurt

In het noorden van Münsterland ligt Kasteel Steinfurt, gesitueerd tussen het mooie oude centrum van Steinfurt-Burgsteinfurt en het prachtige Bagno Park. In 1129 wordt dit karakteristieke kasteel voor het eerst genoemd in de geschiedenisboeken. Omdat het landschap geen natuurlijke barrière en bescherming bood, is het kasteel gebouwd op een eiland, middenin de rivier de Steinfurter Aa. Volgens de boeken is de burcht in 1164 vernield door de Heren van Ascheberg en vervolgens gerenoveerd door Ludolf en Rudolf van Stenvorde (Steinfurt) met hulp van de aartsbisschop van Keulen. Tegenwoordig bestaat het kasteel uit het bovenste kasteel (Oberburg), het lagere kasteel (Unterburg) en de kasteelmolen. Opmerkelijk aan kasteel Steinfurt is de unieke dubbele kapel. Vandaag de dag is het kasteel nog steeds in particulier bezit en wordt het bewoond door de adelijke familie Zu Bentheim und Steinfurt.
kasteel-münsterland-burgsteinfurt-©Vincent.jpgkasteel-münsterland-burgsteinfurt-©Vincent.jpg

5. Schloss Ahaus

Vlak over de grens bij Haaksbergen vind je het stadje Ahaus met haar gelijknamige kasteel. Het kasteel ligt in het hart van de stad, op slechts een paar meter van het voetgangersgebied. Ver voordat het kasteel zijn huidige barokke aanzicht kreeg, diende het als jachthuis voor de adelijke families van het bisprinsdom van Münster. Na de metamorfose naar de Barokke stijl werd het kasteel door bombardementen in 1945 grotendeels verwoest en werd het opgekocht door de Stadt Ahaus die het kasteel een nodige opknapbeurt gaf. Nu dient Kasteel Ahaus als onderkomen van de technische academie Ahaus.
Kasteel-münsterland-schloss-ahaus-©Vincent.jpgKasteel-münsterland-schloss-ahaus-©Vincent.jpg

Kastelen in Münsterland – Bezoek Münsterlander Burger- und Schlössertag

Naast deze 5 kastelen herbergt de regio Münsterland nog veel meer prachtige kastelen en burchten die op ook dit jaar weer op 16 en 17 Juni hun deuren voor het publiek hebben geopend en zijn er bovendien tal van evenementen georganiseerd geweest. Zo waren er bij een aantal kastelen optredens van o.a. valkeniers en jachthoornblazers en waren er unieke fotografie exposities te zien. Daarnaast zijn er tal van rondleidingen georganiseerd geweest zodat je ieder hoekje van de kastelen kunt leren kennen. Het was een unieke kans om deze historische bouwwerken op een leuke en leerzame manier te ervaren.


Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.