© Vincent Croce

8x wilde dieren spotten in Duitsland

Op natuursafari in de grensstreek

“Jongens, we gaan het bos in.” Reageren jouw kinderen ook niet altijd even enthousiast als je dit roept? Maak er iets spannends van! “We gaan op wildsafari in Duitsland”, klinkt toch even anders. Net over de grens spot je allerlei dieren in het wild. Ze verschuilen zich in oeroude wouden, bij verstilde vennen en in moeraslanden. Zoek naar haarplukken van wilde zwijnen, spot een echte  flamingokolonie of speur naar de Galloway runderen. Lees voor je gaat even het blog met handige rangertips om wild te spotten <link naar blog ‘wild spotten met de ranger’>, dan ga je goed voorbereid op pad. Alvast één tip: trek onopvallende kleding aan. Je kunt een aantal van deze plekken overigens prima combineren met een bezoek aan Münsterland, Grafschaft Bentheim of Osnabrücker Land. Veel plezier samen!

Tip 1: Zoek de sporen van edelherten en wilde zwijnen – Bentheimer Wald

Bad Bentheim is vooral bekend om haar geneeskrachtige zwavelbron en kasteel. Maar kent ook een oeroud woud van 1200 ha vol natuurschoon en wilde dieren. In het Bentheimer Wald met ruige rotswanden en eeuwenoude bomen sta je met wat geluk zomaar ineens oog in oog met een ree, wild zwijn of edelhert. Wild kabbelende beekjes slingeren door dit drassige bos. Let op de oevers goed op, want daar vind je vele sporen van de bewoners. Wie ontdekt de eerste pootafdruk? Zou het van een hert of zwijn zijn? Erg leuk om te doen samen met je eigen rangers in spe. Vergeet ook niet om in de lucht te kijken, want roofvogels jagen graag in dit gebied. Het dichte bos ligt net buiten de stad en is dus goed te combineren met een bezoek aan de beroemde burcht of de kuurstad zelf. Vanaf de grens bij De Lutte ben je er al in tien minuten.

  • Dieren die je hier spot:
    Edelherten, wilde zwijnen, reeën en roofvogels

  • Beste tijd om te gaan:
    In de vroege ochtend of bij schemering 

  • Spotplekken: 
    Langs de oevers en op plekken waar gras groeit

Tip 2: Sta oog in oog met stoere Gallowayrunderen – Hute- und Schneitelwald

Ook het Hute- und Schneitelwald ligt vlak bij de stad Bad Bentheim. Ook dit bos heeft veel zeldzame oude bomen. Alleen tref je hier geen edelherten, maar vliegende herten. Dit zijn hele grote kevers en dus geen mythologische wezens. Al eeuwenlang dienen de open plekken in dit bos als graasplaats voor runderen en schapen. Kijk goed of je iets zwarts ziet bewegen, want grote kans dat je hier zomaar een Gallowayrund ontmoet. Deze ruig behaarde viervoeters zien er wellicht imposant uit, maar hebben een vriendelijk karakter. Van april tot oktober grazen ze hier samen met Nederlandse landgeiten en Bentheimer landschapen. Op de eerste en derde zondag van deze maanden speur je het gebied kosteloos met een echte ranger af. Samen gaan jullie op zoek naar de zeldzame diersoorten die hier wonen. Want naast de schapen en runderen leven hier ook tal van wilde dieren die zich heel goed kunnen verstoppen. Met een beetje geluk spot je de juchtleerkever, bechsteinvleermuis en het vliegend hert. Blogsters Eliane en Ngoc gingen jullie voor. Zij volgden een wildsafari met de ranger in dit woud en delen hun verhaal hier.

  • Dieren die je hier spot:
    Gallowayrunderen, Bentheimer landschapen, Nederlandse landgeiten, vleermuizen en kevers

  • Beste tijd om te gaan:
    April tot oktober

  • Spotplekken: 
    Op de open plekken in het bos

Tip 3: Spot exotische flamingo’s in het wild - Zwillbrocker Venn

Je gelooft je ogen niet, maar het is echt geen fata morgana. In deze Noord-Duitse oase, natuurgebied Zwillbrocker Venn, leeft al jaren een groep van veertig wilde flamingo’s. Van maart tot juli zien jullie de felroze vogels vanuit de vogelhut sierlijk scharrelen op ‘hun’ eiland in het ven.  De rest van het jaar is hier ook genoeg te ontdekken trouwens, zeker voor vogelspotters. Loop samen een ommetje rond het betoverende ven van zes kilometer. Onderweg kom je langs tevreden grazende kuddes Moorschnucken, een rijke natuur en meer dan honderd vogelsoorten die zich hier verschuilen in het riet. Leuk om je kinderen de verschillende soorten te leren herkennen. Het is een heerlijk rustgevende wandeling, tot jullie in de buurt komen van het water. De enorme groep van 15.000 kokmeeuwen die hier leeft lacht jullie luidkeels toe. Een oorverdovend spektakel in dit ruige moerassige gebied. Het beschermde natuurgebied ligt net over de grens bij Groenlo. Dus perfect voor een leuke gezinssafari op een zondagmiddag.

  • Dieren die je hier spot:
    Flamingo’s, Moorschnucken, kokmeeuwen, zilverreigers, kraanvogels

  • Beste tijd om te gaan:
    Maart tot juli

  • Spotplekken: 
    Vogelkijkhut en uitkijktoren

Tip 4: Ga op bezoek bij Schotse hooglanders - Witte Venn

Natuurgebied het Witte Venn ligt deels in Nederland en deels in Duitsland. In het romantische landschap van velden met witte veenpluis, droge heidevelden en drassige bossen met koningsvarens ontmoet je vrijwel zeker een Schotse hooglander van dichtbij. Vaak grazen de robuuste runderen met hun indrukwekkende horens hier direct langs het pad. Spannend! Kom je dichtbij het water, sta dan even stil om goed te luisteren. De boom- en heikikkers die hier leven geven namelijk vaak een prachtig kwaakconcert weg. Zeker ’s avonds op warme lentedagen. En vergeten jullie vooral de verrekijker niet. Wie spot de eerste wintertaling, nachtzwaluw of kwartelkoning?

  • Dieren die je hier spot:
    Schotse hooglanders, boom- en heikikkers, wintertaling, nachtzwaluw, kwartelkoning

  • Beste tijd om te gaan:
    In de lente heb je meeste kans op een paringsconcert van de kikkers
     

  • Spotplekken:
    Direct langs de paden en bij het ven
     

Tip 5: Ontdek vleesetende planten, adders en uilen - Gildehauser Venn

Weet jij hoe een wulp, pantserjuffer en wielewaal eruit zien? Zoek ze thuis vast op via google, want je hebt kans deze zeldzame wezens hier te spotten. Het Gildehauser Venn is een avontuurlijk ontdekkingsgebied van ongeveer 650 hectare met adders en uilen. Speur door de berkenbossen, langs veenpoelen en in de duinen. Als je geluk hebt, zie je ook de zonnedauw in het wild. Een echte vleesetende plant! Maar kijk vooral niet alleen naar de grond. Want dan missen jullie wellicht de kraanvogels die het gebied aandoen op weg naar hun zomer- of winterverblijf. Je komt ogen en oren tekort. In het gebied vinden jullie ook de bijzondere Ostmühle. Een Nederlandse molen uit 1750, gebouwd van Bentheims zandsteen. Die komt niet voor op de lijst met wilde dieren, maar is zeker het bekijken waard.

  • Dieren die je hier spot:
    Adders, uilen en zonnedauw (geen dier, maar een vleesetende plant), wulp, pantserjuffer, wielewaal, kraanvogels

  • Beste tijd om te gaan:
    Jaarrond, de zonnedauw bloeit in juli en augustus

  • Spotplekken:
    Bij de veenpoelen en vanaf de twee uitkijktorens

Tip 6: Ontmoet het zeldzame Bentheimer landschaap - Lohner Sand

Tot 2004 was het Lohner Sand verboden gebied. Toen reden hier de pantserwagens van de Bundeswehr en oefenden soldaten. Nu is het een vreedzaam natuurpark met bos en heide waar je heerlijk samen kunt wandelen en fietsen. En natuurlijk speuren! Hier leeft namelijk een heuse bedreigde diersoort: het Bentheimer landschaap. Met zijn lange benen, zwarte vlekken en lange wollen staart is het een uniek schapenras, waar er nog maar weinig van te vinden zijn. Het gebied trekt ook veel padden, vlinders en zeldzame vleermuis- en vogelsoorten. Heel leuk is het speciale natuurbelevingspad. Op 16 plaatsen beleef je hier de lokale flora en fauna. Prikkel al je zintuigen en leer de omgeving kennen door te proeven, horen, zien en voelen. Een bijzondere en leerzame ervaring, zeker voor de kleine rangers!

  • Dieren die je hier spot:
    Bentheimer landschaap, padden, vlinders, vleermuizen, vogels

  • Beste tijd om te gaan:
    Jaarrond

  • Spotplekken:
    Boomhut, uitzichttoren en het natuurbelevingspad

Tip 7: Ga op ontdekkingstocht in de oudheid - Itterbecker Heide

Hoor de muisjes scharrelen in de struiken, speur naar de verscholen uilen en ontdek jeneverbessen op de heide. De glooiende Itterbecker Heide oogt sereen en rustgevend. Maar vergis je niet. Want het is een grotendeels ongerept gebied. Met onontdekte plekken, ruige paden en plekken waar het soms avontuurlijk glad is door de modder. Ook vind je hier een bijzonder overblijfsel uit lang vervlogen tijden. De Egger Riese. Deze kei weegt duizenden kilo’s en stamt uit de laatste ijstijd. Tot 1970 lag de 150.000 jaar oude steen op zijn kant. Nu staat hij rechtop en zien jullie zelf hoe groot hij echt is. Een bijzonder aandenken aan de tijd van wolharige mammoeten, grottenleeuwen en reuzenherten.

  • Dieren die je hier spot:
    Uilen

  • Beste tijd om te gaan:
    In de nazomer als de heide in bloei staat

Tip 8: Dinosaurus afdrukken en haaientanden zoeken - TERRA.vita

UNESCO Geopark TERRA.vita in Osnabrückerland mag zeker niet in dit lijstje ontbreken. Hier zoek je naar sporen van dieren uit de oertijd. Miljoenen jaren geleden struinden hier dinosauriërs over het strand en zwommen haaien in de tropische zee. Het is bijna niet te geloven in dit grote natuurgebied  vol rotsen, rivieren en uitgestrekte bossen. De overblijfselen die je hier vindt zijn echter het bewijs dat de aarde er hier vroeger echt heel anders uitzag. In een rotswand bij Bad Essen zien jullie versteende voetafdrukken van dinosauriërs in een rotswand. En in de Silberseestollen verken je de 245 miljoen jaar oude zeebodem. Zie jij de fossielen van schelpen en wadwormen? Wie vindt de eerste haaientand in het bos? Dit park is een groot avontuur met spannende tracks en trails. Ga te voet of met de fiets op verkenning en ontdek samen de geheimen van moeder natuur.

Fossielen zoeken bij TERRA.vision in Natuur- en Geopark TERRA.vita
  • Dieren die je hier spot:
    Dinosauriërs, zeedieren en haaien

  • Beste tijd om te gaan:
    Jaarrond

  • Spotplekken:
    Bad Essen en Silberseestollen

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.