In de sporen van de vredesruiters

Een historisch avontuur

Strijden voor vrede

Halverwege de 17e eeuw werd in Münster en Osnabrück geschiedenis geschreven: verschillende onderhandelaars tekenden er de Vrede van Westfalen. Hiermee kwam een einde aan de Dertigjarige en Tachtigjarige Oorlog. Vanaf dat moment leefde Nederland weer in vrede. Het is dankzij de dappere vredesruiters dat de onderhandelaars met elkaar konden communiceren. Treed in hun voetsporen en herbeleef indrukwekkende gebeurtenissen uit een ver verleden.

1648

De Vrede van Westfalen werd in 1648 ondertekend. De Dertigjarige Oorlog en de Tachtigjarige Oorlog kwamen hierdoor tot een eind.

163 kilometer

Op de paden waar vroeger de vredesruiters reden, kun je nu een route van 163 kilometer fietsen.

2 steden

De vredesonderhandelingen vonden plaats in twee steden: Münster en Osnabrück.

Op pad in de vredesstad

Münster ademt geschiedenis. De historische gebouwen, smalle straatjes, oude kerken en beklinkerde pleinen van deze stad vertellen een uniek verhaal.  Natuurlijk mag een bezoek aan het stadhuis niet ontbreken, want hier werd in 1648 de Vrede van Westfalen gesloten. Ga terug in de tijd en ontdek alles over deze belangrijke gebeurtenis.

 

© Thomas Branse
© Christoph Steinweg

Route met een verhaal

Jarenlang reden de vredesruiters op en neer tussen Münster en Osnabrück. Tegenwoordig zijn de ruiterpaden vervangen door fietspaden. Tijdens een tocht van 63 kilometer fiets je door prachtige natuur en volg je de sporen van de heldhaftige ruiters.

© Angela von Brill

Vreedzaam en veelzijdig Osnabrück

Net als Münster staat Osnabrück bekend als een vredesstad. Wandel door het historische centrum en ontdek de mooiste plekjes in je eigen tempo. Het prachtige stadhuis waar de Vrede van Westfalen werd getekend bijvoorbeeld, maar ook de eeuwenoude Dom, de gezellige Hasestraße vol cafés en restaurants, en de botanische tuinen van de universiteit.

 

Eindelijk is het vrede

De Vrede van Münster ken je waarschijnlijk wel uit de geschiedenisboeken. Dit verdrag — dat het einde van de Tachtigjarige Oorlog tussen Nederland en Spanje betekende —  werd bijna vierhonderd jaar geleden ondertekend, maar de herinneringen daaraan ‘leven’ hier nog steeds. Dat ervaar je onder andere in de Vredeszaal van het stadhuis van Münster, dat veel weg heeft van een museum.

Bezoek de Friedenssaal

In 1618 gooiden protestantse edelen drie katholieke hoogwaardigheidsbekleders uit het raam van de burcht in Praag. Dat was het begin van een oorlog die pas dertig jaar later weer zou eindigen. In het jaar 1648, toen de Vrede van Osnabrück werd ondertekend. 
De Dertigjarige Oorlog wordt ook wel gezien als de allereerste wereldoorlog.

Ontdek Osnabrück

De Vrede van Münster en de Vrede van Osnabrück vormen samen de Vrede van Westfalen. Het ene verdrag werd ondertekend in het stadhuis van Münster, het andere in het stadhuis van Osnabrück. Beide stadhuizen ontvingen in 2015 een onderscheiding voor de belangrijke rol die ze hebben gespeeld in de Europese geschiedenis: het Europees Erfgoedlabel.

Ontdek Münster

Fietsvlogger "Dutch Cyclist" fietst de Friedensroute

375 Jaar geleden werden de Vredesverdragen van Westfalen getekend en werd het eindelijk weer rustig in de regio. Een mooie aanleiding voor fietsvlogger "Dutch Cyclist" om zelf in de sporen van de Vredesruiters te treden en de prachtige regio en steden Osnabrück en Münster te ontdekken. Stap achterop en beleef haar avonturen op de Friedensroute mee.

Vredig slapen

Bijvoorbeeld bij Altes Gasthaus Pohlmeier.

© Unsplash-Jay Wennington

Kunst kijken en cultuur snuiven

Ontdek het Museumsquartier van Osnabrück.

© Christoph Steinweg

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.