© Ronald-Jansen

Stedentrip Münster - Weekendje weg Duitsland

Vooral de vrouwen hadden er al naar uit gekeken, een weekend in de stad Münster betekent shoppen, terrasjes, kunst, cultuur en Aasee. Maar dit weekend zou ons ook op grote hoogte brengen!

Voor dit weekend hebben wij het ‘Factory Hotel’ aan de rand van het centrum geboekt. Dit design hotel met eigen parkeergarage vormt een mooie uitvalsbasis om tijdens een stedentrip Münster vooral te voet te verkennen. Het hotel ligt op een half uurtje lopen van de Altstadt op de Germania Campus waar het in 2008 is opgebouwd rondom de oude Germania brouwerij. De oude elementen van de brouwerij geven het hotel een industriële uitstraling en een heerlijke sfeer.

Zaterdagochtend genieten we van een prima ontbijt in het restaurant van het hotel. Sterker nog dit is één van de beste ontbijt buffets welke we hebben gehad. Aan werkelijk alles is gedacht om van de belangrijkste maaltijd van de dag een feestje te maken.

‘Shop till you drop’ - Stedentrip Münster

Voldaan verlaten we het hotel en lopen richting de Altstadt, het oude stadsgedeelte. We kiezen ervoor om over een stuk van de promenadering te lopen. Dit is een 4,5 kilometer lange bomenlaan met fiets- en wandelpad gelegen op de oude stadsmuur en -wallen. Naast veel overblijfselen van de stedelijke ommuring, kom je hier ’s morgens ook een tal van sportievelingen tegen die hun dagelijkse rondje maken.

Als we de promenadering verlaten lopen we bij de Dom de stad in. Op de Domplatz is op dat moment de zaterdagmarkt gaande en het duurt dan ook niet lang voordat de dames alle kanten op schieten. Buiten veel kraampjes met snuisterijen, die een enorme aantrekkingskracht op vrouw en dochter hebben, zijn het vooral veel versproducten die hier verkocht worden. Zoekend naar vrouw en dochter loop ik langs een kraam waar verse kruiden worden verkocht. In een geurwolk van rozemarijn en tijm zie ik nog net twee handen de lucht in gaan… gevonden!

Vanaf de markt lopen we verder richting de welbekende Prinzipalmarkt. Naast het winkelen is het hier ook genieten van de prachtige oude gevels die deze markt een prachtig aanzien geven. Inmiddels een paar shopping bags rijker schieten we de St. Lambertikerk in welke aan het einde van de Prinzipalmarkt staat. Zowel binnen als buiten is dit een prachtig gebouw met een enorme historie. Maar het is ook bekend door de ‘Türmerin’ (torenwachter) die zes dagen in de week van de toren blaast, met haar heb ik vanavond een afspraak.
münster-bomenlaan-promenadering-dames-bankje-©Ronald-Jansen.jpgmünster-bomenlaan-promenadering-dames-bankje-©Ronald-Jansen.jpg
Münster-st.lambertikerk-prinzipalmarkt-©Ronald-Jansen.jpgMünster-st.lambertikerk-prinzipalmarkt-©Ronald-Jansen.jpg

Gratis naar het Stadtmuseum bij een stedentrip Münster

Vanuit de St. Lambertikerk vervolgen wij onze weg door de diverse winkelstraten en wordt er her en der goed bijgedragen aan de Duitse economie. Als de vraag naar een lunch begint toe te nemen, schuiven we aan bij de lokale Extrablatt vestiging. Tijdens een prima lunch besluiten we dat onze volgende activiteit een bezoek aan het ‘Stadtmuseum’ wordt.

Het Stadtmuseum is een gratis toegankelijk museum en laat je in een overzichtelijk rondje de ontwikkeling van Münster als stad zien. Door middel van verschillende maquettes wordt er een idee gegeven hoe de stad uitgroeide tot een grote levendige studentenstad. Natuurlijk komt de Vrede van Munster uit 1648, welke een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog, ook aan bod. Een heerlijke reis door de tijd en zeker een bezoek waard.
Münster-stadtmuseum-bankje-museum-©Ronald-Jansen.jpgMünster-stadtmuseum-bankje-museum-©Ronald-Jansen.jpg

Münster ontdekken met de Münstercard

Voor dit weekend hebben wij allemaal een ‘Münstercard’ aangeschaft. Deze kaart brengt je al snel wat financiële voordelen als je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer, een fiets wilt huren en enkele musea of andere bezienswaardigheden wilt bezoeken. Voor € 30,- per volwassene en € 16,- per kind (6 tot 17 jaar) kun je je twee dagen prima vermaken in deze stad. De kaart is online verkrijgbaar via webshop en app (Apple en Android) en te koop bij verschillende verkooppunten. Voor toegang tot de deelnemende organisaties/instellingen, laat je simpelweg de QR-code van de pas scannen.

Wij gebruiken de pas voor het eerst bij ons tweede museumbezoek, het ‘Kunstmuseum Pablo Picasso'. In dit museum zijn meer dan 800 lithografieën van de bekende kunstenaar ondergebracht. Naast een vaste expositie zijn er ook wisseltentoonstellingen gewijd aan Picasso zelf en zijn bevriende kunstenaars en tijdgenoten.

We maken een ronde in het twee verdiepingen tellende museum en bewonderen de indrukwekkende collectie. Eenmaal aan het einde van de rondgang te zijn gekomen, vertrekken we weer richting hotel en bereid ik mij voor op de afspraak met de Türmerin.

Hoog van de toren blazen

Via de marketing afdeling van de ‘Stadt Münster’ ben ik bevoorrecht om een afspraak op grote hoogte te hebben met de Türmerin. Normaal voor het publiek niet toegankelijk en ik heb dan ook echt uitgekeken naar dit unieke moment om onder andere de stad van boven te bewonderen.

De geschiedenis van de torenwachter gaat terug tot het jaar 1383 waar er voor het eerst melding van wordt gemaakt. Hij/zij had een belangrijke rol om de inwoners van de stad te waarschuwen bij dreigend gevaar. Vanaf negen uur ’s avonds
tot middernacht blaast de torenwachter ieder half uur op de hoorn om de inwoners van Münster te laten weten dat het veilig is. Deze traditie wordt hedendaags nog steeds in stand gehouden

In 2013 reageert Martje Saljé op de vacature voor de functie van torenwachter, per 1 januari 2014 wordt zij aangesteld als de nieuwe Türmerin van de stad. Zes dagen in de week (niet op dinsdag) beklimt zij de 300 treden naar haar dienstkamer in de toren om haar functie uit te oefenen, en vanavond mag ik met haar mee naar boven.

Stenen trap naar boven

Ik ontmoet Martje links bij de hoofdingang van de St. Lamberti, waar de dienstingang van de Türmerin is. Achter de deur gaat het direct omhoog over een smalle stenen trap. Eenmaal boven gekomen puf ik nog wat na van de workout welke ik net achter de rug heb en geniet ik van het fantastische uitzicht.
Precies om 9 uur is het tijd voor Martje om haar hoorn te pakken en van de toren te blazen. Dit doet ze 3 x 3 keer in de richtingen zuid, west en noord. Over de exacte reden waarom het oosten wordt overgeslagen zijn diverse verhalen. Één daarvan is dat er aan de oostelijke kant van de kerk een begraafplaats lag en de rust daar niet verstoord mocht worden. De ander stelt dat er een rijke man woonde die vroeg ging slapen en de Türmer(in) een zilverstuk gaf om hem niet wakker te maken. Stuk voor stuk prachtige verhalen die in de tijd worden overgedragen.
Als de zon is ondergegaan neem ik afscheid van Martje en bedank haar voor de fantastische ervaring en kennismaking.

Een zondagochtend aan de Aasee - ook dit is een stedentrip Münster

Zondagochtend sluiten we weer aan bij het heerlijke ontbijt buffet van ons hotel, terwijl buiten de zon al weer overuren aan het draaien is. Het belooft een prachtige dag te worden en we besluiten de verkoeling van het water op te zoeken. De Aasee is een recreatiegebied welke tegen het centrum van Münster aan ligt en is één van de hotspots van de stad. Uit alle lagen en standen komen de mensen hier naartoe om te wandelen, zeilen of andere vrijetijdsbesteding uit te oefenen.

Onze Münstercard is goed voor een gratis rondvaart met de SOLAARIS, maar deze ochtend gebruiken wij onze eigen benenwagen om het water te verkennen en huren een waterfiets. Mijn vrouw positioneren wij voorin als boegbeeld en dochterlief en ik zorgen voor het vermogen. Trappend vinden wij ons een weg over de Assee welke inmiddels ingenomen is door tientallen waterfietsen en zeilbootjes. Iedereen is deze zondag vroeg op pad gegaan om te genieten van deze zonovergoten dag.

Na een heerlijke ronde over het water keren wij terug naar het vasteland en pakken een terrasje aan het water. Inmiddels is het lunchtijd en de geur van de voorbijkomende Flammkuchen maakt ons hongerig. Deze Duitse op pizza lijkende specialiteit is van origine belegd met crème fraîche, spekreepjes en uien en perfect als lunchgerecht of bij de borrel.

Wij bestellen ons eigen exemplaar en genieten van het uitzicht over het water alvorens we doorreizen naar onze volgende locatie, Burg Hülshoff.

Burg Hülshoff - de burchten van Münsterland blijven trekken

Münsterland telt meer dan 100 burchten, kastelen en landhuizen en één daarvan staat in het dorpje Havixbeck wat zich op 15 minuten rijden van de stad bevind. ‘Burg Hülshoff’ is het geboortehuis van de bekende Duitse dichteres Annette von Droste-Hülshoff en heeft naast een museum wat aan haar is gewijd ook een prachtig park. Ook hier kunnen wij met onze Münstercard gratis naar binnen. We nemen de audiotour, welke ook in het Nederlands beschikbaar is, en doen een ronde door het museum welke een indruk geeft van de voormalige eigenaren en hoe zij leefden.
Als we uit het museum stappen maken we een ronde door het park en de tuinen. Naast de burcht ligt nog een zogenaamde ‘Wildgehege’ (hertenkamp) waar de volwassen herten onverstoord in de schaduw liggen terwijl de jonge reekalveren heerlijk ronddartelen. We lopen door richting een klein stukje bos waar idyllisch gelegen aan het einde van een bospad een theehuisje staat.
Münsterland-burg-hülshoff-bos-bospad-theehuisje-©Ronald-Jansen.jpgMünsterland-burg-hülshoff-bos-bospad-theehuisje-©Ronald-Jansen.jpg
Münsterland-burg-hülshoff-boom-gras-zonnig-©Ronald-Jansen.jpgMünsterland-burg-hülshoff-boom-gras-zonnig-©Ronald-Jansen.jpg

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.