Zondagse wandeling in de botanische tuin
De Botanische Tuin
Dit jaar viert de Botanische Tuin van de universiteit van Osnabrück zijn 40-jarig bestaan, tegelijk met het 50-jarig bestaan van de universiteit van Osnabrück.
Dit jaar kunt u daarom een zeer divers en afwisselend programma verwachten in de Botanische Tuin en op andere locaties van de universiteit en in de stad Osnabrück.
De Botanische Tuin werd in 1984 vanuit een visie gebouwd in een buitengewone omgeving, midden in een voormalige steengroeve met zichtbare sporen uit het verleden en inzichten in de geschiedenis van de aarde.
Een bijzonder hoogtepunt is het regenwoudhuis: het steekt opvallend af tegen de rand van een steengroeve en betovert met zijn unieke vegetatie uit het Amazonebekken. De diversiteit van plantengemeenschappen uit verschillende regio's van de wereld is te zien in de eerste groeve. In 2011 werd de tuin door middel van een tunnel verbonden met een tweede groeve, waarin inheemse, speciaal beschermde planten en dieren deze binnenstedelijke habitat hebben heroverd.
Onderzoek naar biodiversiteit om communiceren te behouden
Als universitaire tuin is het al 40 jaar een onmisbare bron voor onderzoek en onderwijs. Biodiversiteitsonderzoek richt zich op twee hoofdgebieden: de evolutie van landplanten met hun aanpassingsstrategieën aan wisselende milieuomstandigheden en de verwantschappen van de Alliaceae-familie.
Een ander aandachtspunt is het behoud van inheemse biodiversiteit, als partner in het nationale netwerk voor de bescherming van bedreigde wilde planten (WIPs-De) en via verschillende genenbanken in de tuin. Educatie voor duurzame ontwikkeling wordt verzorgd door de Groene School, die zowel rondleidingen als actieprogramma's aanbiedt waaraan bezoekers zelf kunnen deelnemen.
De Vrienden van de Botanische Tuin steunen ons werk financieel en door grote vrijwillige inzet bij veel evenementen.