Kasteeltoren Davensberg is het spannende overblijfsel van een voormalig kasteelcomplex dat waarschijnlijk rond 1250 werd gebouwd. Het gehele complex, dat in 1263 voor het eerst in een oorkonde werd vermeld, werd in de loop der eeuwen herhaaldelijk uitgebreid en verbouwd. Uit deze tijd dateert ook de grote kasteeltoren, die op de bovenverdieping een haardkamer, op de begane grond een gevangenis en in de kelder een sombere kerker herbergt.
Tegenwoordig herbergt de burchttoren het liefdevol ingerichte streekmuseum. Rondleidingen kunnen telefonisch worden geboekt bij de heemkundige kring Davensberg.
De kerker van het kasteel, met inbegrip van de martelkamer, en het plaatselijke geschiedenismuseum kunnen door groepen worden bezocht tijdens een rondleiding.
Kasteeltoren Davensberg is het spannende overblijfsel van een voormalig kasteelcomplex in de gemeente Ascheberg.
Het kasteel werd voor het eerst in documenten vermeld in het midden van de 13e eeuw als de voorouderlijke zetel van de familie von Meinövel. Beschermd door de Emmerbach en het ondoordringbare bos van de Davert, vormde zich rond het kasteel in de loop van de 14e eeuw een kleine ambachtelijke nederzetting. Grootschalige verbouwingen rond 1500 door de familie von Büren zijn nu nog te zien in de bewaard gebleven vestingtoren en de parochiekerk van St. Anna. De grote namen van de Münster kunstscène van die tijd - Johann Brabender en Hermann tom Ring - creëerden het altaar van de kerk, dat ook vandaag nog indrukwekkend is.
De driedeling van de vestingtoren is nog steeds zichtbaar, ook al wordt hij tegenwoordig anders gebruikt: boven is de schoorsteenkamer met een bewaard stergewelf en een gotische schouw. Op de begane grond en in de kelder bevinden zich de duistere getuigen van die tijd: de gevangenis met folterkamer en de donkere kerker. Vooral in de tijd van de heksenjachten bezegelden deze kamers het lot van veel vrouwen die onder verdenking stonden. Een heksenstok, die nu wordt tentoongesteld in de museumzalen van het plaatselijke historisch museum, getuigt van deze gruweldaden.
Het complex liep zware schade op tijdens de Dertigjarige Oorlog toen het in 1634 door Lüneburgse troepen in brand werd gestoken. De familie von Morrien was toen de enige eigenaar. Aangezien zij in Kasteel Nordkirchen verbleven, werden er weinig of geen pogingen ondernomen om het Davensbergcomplex te redden.
Tegenwoordig herbergt de toren met zijn kleurrijke, typische luiken het liefdevol ingerichte streekmuseum - en een trouwzaal. Het museum en de toren kunnen op afspraak worden bezocht. Er vinden ook veel evenementen plaats rond de toren. De prachtige natuur rond het voormalige kasteeldomein nodigt uit tot een lange wandeling.