Kloosters, rozen en Germanen
Aan de oostelijke oever ontstond het zeer populaire Alfsee vakantie- en recreatiepark met strandbad, kabelskibaan en het Germanenland, waar het alledaagse leven van de inheemse bewoners rond 2.000 jaar geleden kan worden herbeleefd.
De Alfsee-Route combineert beide facetten van dit meer en maakt bovendien een aantrekkelijke slingering naar het noorden . Wie de fietsronde met de wijzers van de klok mee fietst, bereikt na een korte rit eerst Alfhausen met de gotische St.Johannis-kerk en de smederij Schmiesing. Het historische handwerkbedrijf opende in het jaar 1900 en wordt tegenwoordig door de heemkundige vereniging onderhouden en verzorgd.
Door het licht heuvelachtige geestlandschap van de Ankumer Höhe gaat het vervolgens verder naar Bersenbrück. In het historische stadje is een langer verblijf de moeite waard - vooral voor een bezoek aan het museum in het klooster, dat in 2018 kwalitatief zeer hoogwaardig werd gerestaureerd. De interactieve tentoonstelling in de ruimtes van de voormalige cisterciënzerinnen-abdij vertelt de geschiedenis van de plaats vanaf de oprichting van het klooster in het jaar 1231 tot vandaag.
Op de weg uit Bersenbrück steekt de fietsroute de rivier de Hase over, die op weg terug naar de Alfsee deels in het zicht blijft. Voor drie uitzonderlijke tuinen laat de route de rivier echter toch wel eventjes rechts liggen. Aan het dominicanenklooster „Zum gekreuzigten Erlöser” (Bij de gekruisigde Verlosser) herinneren 20 door rozen omrankte bidzuilen aan het leven van Jezus en Maria. Bij Rohdes Heuerhaus is het prachtige tuincafé een mooie gelegenheid om even te pauzeren. En bij de „Secret Garden” - bijna op gezichtsafstand van de Alfsee - loont een korte blik op de weelderige rozenverzameling. De tuin is dan wel in particulier bezit, maar na telefonische aanmelding zijn gasten hier van harte welkom.
Trouwens: sommige van deze waterlopen, die het fietspad onderweg begeleiden of kruisen, horen bij de binnendelta, waartoe de Hase zich hier en iets verder noordelijk vertakt. Maar dankzij de Alfsee en zijn bescherming tegen overstromingen komen ook de Alte en de Hohe Hase tegenwoordig minder vaak in de tuinen terecht als de schuwe haas.