Een herontdekte regenput
De marktfontein, in 1986 ontworpen door de Osnabrücker architect Prof. Raimund Antonius Beckmann, bestaat uit een achthoekige bronzen kap met acht trapeziumvormige openingen, die worden afgesloten door zes schijven en twee roosters. Water stroomt van de randen van de afdekking in een kanaal eronder, terwijl de fonteinbuis binnenin verlicht is. Het is ongeveer twee meter diep en heeft een wand van ongeveer 80 cm.
Het hele bouwwerk ligt op de rand van de wand van de oudste marktfontein van Osnabrück en wordt omgeven door een cirkelvormige bestrating die ongeveer een halve meter lager ligt dan de rest van het marktplein. Zandstenen paaltjes rondom de marktfontein scheiden hem van het wegverkeer.
De historische fontein (een cisterne) werd herontdekt tijdens rioleringswerkzaamheden in 1984. Hij dateert van rond de 14e eeuw en is te herkennen op een koperplaatgravure uit 1633. In die tijd bestond de fontein uit een put met daarboven een ronde constructie van drie tot vier meter hoog, waarop een schandpaal stond. Aangenomen wordt dat de fontein aan het eind van de 17e eeuw is afgebroken en begraven toen het marktplein werd bestraat.
In februari 1985 diende de Museum- en Kunstvereniging Osnabrück een ontwerpvoorstel in voor de fontein. Dit voorstel voorzag in een kniehoge rand en een rooster boven de schacht, maar werd afgewezen.
In plaats daarvan werd het ontwerp van professor Raimund Antonius Beckmann geaccepteerd. Een eerste ontwerp voorzag in een combinatie van stortbak en schandpaal. Dit werd aanvankelijk gerealiseerd met een houten model op een schaal van 1:1 om het effect ter plekke te controleren.
Om verschillende redenen werd het ontwerp afgewezen door de toenmalige stedenbouwkundige Franz-Josef Klöcker, de gemeentelijke monumentenzorger Bruno Switala en de eigenaren van het Café am Markt als te uitgebreid of als een te vrije interpretatie
. als een te vrije interpretatie van een schandpaal en thematisch ongewenst.
Als gevolg daarvan werd het ontwerp van de huidige fontein gerealiseerd. De fontein werd uiteindelijk ingehuldigd op 15 augustus 1986. In 2001 haalde de fontein de voorpagina's van de lokale media toen vandalen enkele ruiten vernielden, waardoor het gevaar ontstond dat de fontein naar binnen zou vallen.